A masszázs története


A masszázs egy ősi ösztönös tevékenység, a legrégebbi gyógymód, melynek gyökerei már I.e. 4000-ben Indiában is léteztek és a jógával együtt alkalmazták.

egyptdetail.gif


Feljegyzések vannak I. e. 3200-ban az Ókori Egyiptomból, ahol Herodotos Egyiptomot tartotta a legegészségesebb országnak, mert a prevenciót (megelőzést) az orvosi kultúrájuk nagyra tartotta és ezt sok mozgással, masszázzsal érték el.


I.e. 2700-ban Kínában a híres Kong-Fu feljegyzések szólnak a masszázsról, az éveken át képzett masszőrökről, ám szigorúan őrizték titkát.

A TAO(világbölcsesség istensége) papjai voltak ennek a tudásnak a birtokában és akik jogosultak a tanítására.

hippocrates.jpg


I.e. 460-370 körül a Görög-római kultúrában Hippokratész, aki maga is alkalmazta a masszázst, fontosnak tartotta, hogy minden orvos értsen a mechanoterápiához (amit csak a XVIII. századtól hívtak így). A gyógyulást a masszázs és a mozgás együttes alkalmazásában látta. Görög elnevezésének szó szerinti fordítása: gyúrás.

I.e. 199-130 körül a római kor élen járó orvosa Galenus kijelenti, hogy a természet maga gyógyít,
az orvosnak pedig fel kell ismernie és segítenie a természet gyógyhatásait. Átvette Hippokratész tanait és "Tripsis" című munkájában ismertette az új masszázsfogásokat, melyet gimnasztikával kombináltan fejlesztett tovább.

history0001.jpg


A IX. században az arabok Galenus elméletét vitték tovább, azaz a masszázst tovább ötvözték gimnasztikával.

Magyarországon Mátyus Pál nevét említhetjük meg, aki Hippokratészi eszméket vallott.