Mi a svéd masszázs?


Nevét a XIX. sz. elején P. H. Ling (1776-1839) svéd vívómester és tornatanár származásáról kapta, aki összegyűjtötte a masszázsfogásokat és rendszerbe foglalta. Ennek a rendszernek a tanításával képzik a mai masszőröket is a klasszikus svéd masszázsra, amit Amsterdamban Metzger (1839-1901) vitt tovább.

A XIX. sz végén 1893-ban Hoffa Németországban P. H. Ling tanításait továbbfejlesztve megjelentette a "Masszázs kézikönyve" c. munkáját, melyben először írtak a masszázs helyi és távolhatásairól.

Leírja a ma is tanított 5 alapfogást: simítás - effleurage
dörzsölés - frictio
gyúrás - petrissage
ütögetés - tapotment

rezegtetés, vibráció - vibratio, melyek kombinációiból, meghatározott irányvonalakat, szabályokat követve hajtanak végre.

1890-ben William Murell londoni klinikus indította el a masszázs tanítását. A masszázs módszertana folyamatosan fejlődött.

Hatásmechanizmus:

A klasszikus svéd masszázs helyi hatású terápia, ami közvetlenül, lokálisan hat a kötőszövetre, az izomzatra.
A gerincvelői reflexíveken keresztül a receptorok ingerlésével befolyásolhatjuk az izmok állapotát, csökkenthetjük a fájdalmat, ami e masszázsfajta legfőbb célja. Az egész szervezetre általános hatást gyakorol. Megemelkedik a test hőmérséklete, a vérnyomás, légzés optimális lesz, a test fizikai és pszichikai állapota javul, az izomerő fokozódik az általános vér- és nyirokkeringés gyorsulása miatt.

Kivitelezés:

E masszázsfajta is ruha nélkül, kevés vivőanyag használata mellett történik, masszázságyon. Mindig csak az a terület van szabadon hagyva, a hol a masszírozás történik, a többi testrész be van takarva. Az 5 alapfogást (simítás, dörzsölés, gyúrás, ütögetés, vibráció) kombinálva dolgozzuk meg a fizikai testet a diagnosztizált probléma megoldását szem előtt tartva.